Sinds enkele maanden schittert op de bedrijfswand van golfkartonproducent Pacapime langs het kanaal naar Charleroi een indrukwekkende muurschildering. De mural van maar liefst 2.000 m² is één van de grootste van Europa en is nu al uitgegroeid tot een toeristische trekpleister van onze stad.

Optimale stadsbeleving

De muurschildering kadert binnen het Zinderende Zenne-project van de stad Halle. Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein willen we onze inwoners en bezoekers kennis laten maken met de publieke ruimte langs de Zenne. De realisatie van het project nam bijna een maand tijd in beslag en was goed voor zo’n 950 liter milieuvriendelijke verf.

Halse kinderen figureren in verhaal over hoop

Kunstenaarscollectief Treepack realiseerde de muurschildering. Het kunstwerk vertelt het verhaal van enkele kinderen in een betoverd bos die tussen het afval papier en karton vinden waarmee ze origami-dieren maken. Daarbij dromen ze van een betere toekomst waarin mens en natuur in harmonie samenleven. En tot hun verbazing brengt een magische spreuk de geknutselde dieren tot leven. Kinderen uit de stad Halle stonden model voor de figuren in het kunstwerk. 

Halle wordt grote stip op wereldkaart van de graffitikunst
Halle realiseerde de voorbije jaren al verschillende monumentale graffitikunstwerken. Onder meer in de stations van Buizingen, Lembeek en Halle-centrum. Gijs Vanhee liet zijn artistieke graffititalent de vrije loop op de droogtoren achter het cultuurcentrum ’t Vondel. De muren in de leegstaande Paterskerk in de Volpestraat werden onder handen genomen door Bart Smeets en Steve Locatelli, tweede andere grootheden uit de streetart-scene. Zij creëerden in de kerk een feeëriek oerwoud. Tuzq schilderde de bekendste dierlijke inwoners van Halle op de elektriciteitscabines van de stad. Intussen is de indrukwekkende mural langs  het kanaal een feit. En binnenkort wordt er opnieuw een graffitikunstwerk gerealiseerd langs het Zennepad in Buizingen.

In de wereld van de streetart is Halle dus al lang geen onbekende plek meer. Dit is een troef die we in de toekomst nog verder gaan uitspelen. Zo werkt Visit Halle momenteel een wandel- en fietstocht uit die al deze graffiti-hotspots met elkaar zal verbinden.